QR Code Matic

QR Kod Anatomisi

Kare(QR) Kod Nedir?

QR Kod(Quick Response Code- Hızlı Yanıt Kodu) Japonya'da Toyota'nın bi yan kuruluşu olan Denso Wave tarafından geliştirilen yeni nesil 2D (iki boyutlu) bir barkod cinsidir. QR Kod içeriği herhangi bir metin, web sitesi linki(URL) ya da başka herhangi bir bilgi olabilir. QR Kod okuyucu yazılımlar vasıtasıyla bir cep telefonu rahatlıkla QR Kod okuyabilir ve ilgili ürün sayfasını cep telefonunun tarayıcısında açabilir. IOS 11'de iPhone ve iPad'in kamerasını kullanarak Kare Kod'ları kolaylıkla tarayabilirsiniz. Eğer IOS 11 ve üzeri yüklü bir mobil cihazınız var ise artık ek bir uygulama indirmenize gerek bulunmamaktadır.

QR Kod - Barkod Veri Karşılaştırması

Barkod:

  • Sadece tek yönlü veri içerir.


QR Kod:

  • Hem dikey hem de yatay şekilde veri içerir.
  • Ortalama boyutlarda bir QR Kod, barkoda göre daha fazla veri barındırır.


QR Kod Veri Kapasitesi

Küçük Çıktı Boyutu : 
QR Kod hem yatay hem de dikey olarak veri taşıyabildiğinden, aynı veri miktarını geleneksel tek boyutlu bir barkodun yaklaşık 1/10 'u oranında bir alana kodlama yeteneğine sahiptir. Yani QR Kod ile çok daha az yerde çok daha fazla veri saklayabilirsiniz.

QR Kod 360 derece her yönde taranabilir: QR Kod yüksek hızlı okunabilme yeteneğine sahiptir. QR Kod, bunu sembolün üç köşesine yerleştirilen referans noktaları sayesinde gerçekleştirir. QR Kod'da bulunan pozisyon algılama şekilleri barkoda göre daha hızlı tarama garantilidir. Bir QR Kod, birden fazla daha küçük boyutlu QR Kod'a bölünebileceği gibi, belli sayıdaki QR Kod da, tek bir QR Kod içinde toplanabilir (tabi ki QR Kod boyutu büyümek kaydıyla). Bir QR Kod en fazla 16 ufak QR Kod'a bölünebilir. Böylelikle, yeterli baskı alanı bulunmayan dar alanlarda(örneğin bir sayfanın en altında) çok sayıda daha ufak boyutlu QR Kod'lar yan yana kullanılabilir

Güvenlik Marjı

Bir QR Kod, çevresinde herhangi bir verinin yer almadığı "sessiz bölge"(boş bir alan) gereksinimi duyar. Bu bölge QR Kod'u çevreleyen açık bir alandır. Buraya herhangi birşey basılamaz. QR Kod, etrafında '4 modül' genişliğinde bir boş alana ihtiyaç duyar. Bu işlem kodun hatasız ve problemsiz okunabilmesi için gereklidir.

QR Kod Hata Düzeltme Kapasitesi

QR Kod hata düzeltme yeteneğine sahiptir. QR Kod kısmen kirli veya hasarlı olsa bile tarama gerçekleştirilerek ve veri okunabilir. QR Kod içindeki verilerin en fazla %30 hasarlı olması durumunda bile okunabilmektedir. Uygun bir QR Kod hata düzeltme seviyesi seçmek için çalışma ortamı ve gerekli QR Kod boyutu gibi çeşitli faktörlerin dikkate alınması gerekir. Verilerin kirlenme ihtimali olduğu ortamlarda vektörel veya yüksek seviyedeki QR Kod'lar içerisindeki verinin miktarı ile doğru orantılı olarak görüntü yoğunluğunda değişiklik gösteririr.

Rahat okunabilir bir QR Kod oluşturmak için yapılması gerekenler;

1- Boş Alan; 
QR Kod'un her bir tarafında yaklaşık 4 modüllük boş bir alan bıraktığınıza emin olun.

2- Renk; Genelde siyah ve beyaz kodlar daha rahat okunmaktadır. Fakat renkli QR Kod oluşturmanız durumunda kontrastın yüksek olduğundan, arkaplan rengi ve QR Kod gövde renklerinin birbirinden rahat bir şekilde ayırt edilebilir olduğundan emin olunuz.

3-Tasarım; QR Kod'larınızı farklı renk ve tasarımlarda oluşturabilir, dilerseniz içerisine logonuzu ekleyebilirsiniz. Fakat bu durum renk kontrastının ayarlanamaması durumunda okumayı zorlaştırmanın yanı sıra kullanıcıların QR Kod olduğunu anlamasını dahi imkansız hale getirebilir.

4-Boyut; Bir QR Kod asla 2 cm'den daha küçük olmamalıdır. QR Kod içine kodlanan veri miktarı arttıkça kod büyümektedir. Problemsiz şekilde taranabilmesi için QR Kod'un veri miktarı arttıkça büyümesine izin vermelisiniz. 200 karakter veri barındıran bir QR Kod'u 2cm'ye küçültmeye çalışmayın, okunmaz.

QR Kod Anatomisi;

QR Kod'lar, kötü görüntü kalitesi ve yeterli olmayan kalitede tarama durumları göz önünde bulundurularak %30'luk bir hata payı barındıracak şekilde tasarlanmıştır. QR Kod üzerinde oynama yapmadan önce, QR Kod'un anatomisini ve hangi bölgelerle oynayıp hangi bölgeler ile oynanmaması gerektiğini anlamak önemlidir.

  • Finder Pattern (Tespit Şablonu) : QR Kod 'u tanımlamak ve 360 derece okuyabilmek için kullanılır ve deformasyon durumunda okuma gerçekleşmeyebilir.
  • Format Info (Format Bilgisi) : QR Kod çözülürken tarayıcı önce buradaki bilgileri okur. QR Kod 'un hata düzeltme oranı, mask patent gibi bilgileri içerir.
  • Timing Pattern (Zamanlama Şablonu) : Zamanlama şablonu, iki adet tespit şablonu(köşelerdeki büyük kareler) arasındaki ufak kareciklerden oluşur. Koordinat bilgisi taşır.
  • Versiyon Info (Versiyon Bilgisi) : QR Kod sürümünü belirtir. Her bir QR Kod sürümünün veri depolama kapasitesi ve hata düzeltme seviyesi farklıdır.
  • Encoded Data (Kodlanmış Veri) : QR Kod tarayıcı tarafında okunacak olan veri.
  • Alignment Pattern (Hizalama Şablonu) : QR Kod'un bükülmesi ya da eğri olması durumunda QR Kod tarayıcısının bu hatayı anlayıp gerekli düzeltmeleri yapmasını sağlar. Bu alanda değişiklik yapmanız tavsiye edilmez.
  • Quiet Zone (Sessiz Bölge) : Optimal okunabilirliğe ulaşmak için QR Kod etrafında bırakılması gereken boş alandır. Tavsiye edilen boş alan genişliği 4 modüldür. Bir modül, QR Kod içerisindeki en küçük tek piksellik elementtir. Ya da şöyle ifade edelim . QR Kod içerisindeki her bir küçük noktacık bir modüldür. Problem yaşamamanız için QR Kod'un her bir tarafında bu küçük noktalardan 4 tanesi genişliğinde bir alanı boş bırakmanız tavsiye edilir.


QR Kod Neler Barındırabilir?

Bir QR Kod özel karakterler ve noktalama işaretleri dahil olmak üzere en çok 7089 sayısal veya 4296 alfanümerik karakter barındırabilir. Ayrıca rakam ve karakterlerin yanı sıra cümle ve sözcükler(örnek olarak web adresleri) ilave edilebilir. QR Kod içerisine ne kadar çok veri eklenirse orantılı olarak yapısı karmaşık hale gelir ve boyutu artar.

QR Kod’u Nasıl Oluşturabilirim?

Birkaç saniye içerisinde QR Kod’larınızı oluşturabilirsiniz. Öncelikle qrcodematic.com adresine gidin. Burada oluşturmak istediğiniz QR Kod tipini seçip verilerin dizayn seçeneklerini düzenledikten sonra QR Kod’u yarat seçeneğine tıklayın.Oluşturduğunuz QR Kod’ları resim formatında indirebilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Kare Kod’un Kullanım Alanları Nelerdir?

  • El Broşürleri
  • Ürün Ambalajları
  • Kullanım Talimatları
  • Teklif Dosyaları
  • Kartvizitler
  • Afişler
  • Gayrimenkul Sektörü
  • Reklam Panoları
  • Video Reklamlar
  • Hediye Çekleri
  • Müzelerde Tarihi Eser Açıklamaları
  • Telefon Aramaları
  • E-posta Gönderimi
  • Reklam Kampanyaları
  • Web Site Tanıtımları
  • Tabelalar ve daha bir çok alanda kullanılabilir. Kullanım alanları tamamen sizin hayal gücünüz ile sınırlıdır.


QR Kod’u Nasıl Taratırım?

QR Kodun taratılabilmesi için ilk olarak akıllı telefonunuzda bir uygulamaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Mobil cihazınızın işletim sistemine göre uygulama mağazalarınızdan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer IOS işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız ve IOS 11 ve üzeri ise sadece telefonunuzun kamera ayarlarından QR Kod tara seçeneğini aktif etmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra yapmanız gereken tek işlem kameranızı açarak QR Kod’un üzerine getirmektir.

QR Kod Tasarım Örnekleri

QR Kodlar, sadece siyah beyaz karelerden ibaret değildir. İyi tasarlanmış QR Kodlar, markanızın kimliğini yansıtıp, kullanıcılarınızın ilgisini çekerek hem estetik hem de işlevsel olabilir. Marka renklerinizi ve logonuzu kullanarak QR Kodlarınızı özelleştirin. QR Kodlar, farklı tasarım ve özelliklerle çeşitlendirilebilir. Standart, transparan, banner, renkli, logolu ve çerçeveli QR Kodlar, farklı ihtiyaçlara ve kullanım alanlarına hitap eder. Doğru QR Kod türünü seçerek, hem estetik hem de işlevsel açıdan en iyi sonucu elde edebilirsiniz.